Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΤΕΤΑΡΤΗ, 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ
Όλοι στην ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 13.00 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές της κυβέρνησης στους παιδικούς σταθμούς.

Ο Σύλλογός μας καλεί τους γονείς σε ενημέρωση-συζήτηση, την Παρασκευή στις 7.00 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου) και στην κινητοποίηση της Δευτέρας για τις αρνητικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση μειώνει την -ούτως ή άλλως- ανεπαρκή χρηματοδότηση, που δεν θα ξεπεράσει τα 175 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και το voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%. Επίσης αλλάζει τον τρόπο χορήγησης των voucher, τα οποία θα δίνονται απευθείας στους δικαιούχους, κίνηση που ουσιαστικά αποτελεί «δώρο» στους μεγάλους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Τέλος καταργεί τον περιορισμό του 70% και πλέον το σύνολο των θέσεων μιας δομής θα μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του ΕΣΠΑ.
Οι αλλαγές αυτές θα δημιουργήσουν πολύ μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα και φυσικά και στους σταθμούς ευθύνης του ΔΒΑ.
Οι δήμοι πλέον χάνουν ένα σημαντικό οικονομικό πόρο για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, ενώ δυσκολεύει και ο σχεδιασμός τους, καθώς μέχρι να καθοριστεί το πόσα παιδιά θα τοποθετηθούν στους σταθμούς, δεν θα μπορούν προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες (προσλήψεις προσωπικού κλπ.). Στην πράξη υπάρχει ο κίνδυνος ότι όχι μόνο θα καθυστερήσει η απορρόφηση των παιδιών μέσω ΕΣΠΑ, αλλά να μην ξεκινήσουν καν την 1η Σεπτέμβρη ορισμένοι σταθμοί!
Η σημαντικότερη όμως συνέπεια είναι ότι με τις κυβερνητικές αλλαγές οι παιδικοί σταθμοί χάνουν ολοκληρωτικά τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα, και μετατρέπονται σε parking βρεφών και νηπίων! Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις αλλαγές της κυβέρνησης δεν γίνεται με στόχο την εξασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην προσχολική αγωγή, αλλά αντίθετα γίνονται στο όνομα της «εξυπηρέτησης των γονιών», στην πραγματικότητα για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της εκπαίδευσης.
Πραγματική εξυπηρέτηση των γονιών όμως, σημαίνει ποιοτική, υψηλού επιπέδου προσχολική αγωγή για όλα παιδιά, σε σύγχρονους ασφαλείς δημόσιους παιδικούς σταθμούς με μόνιμους εργαζόμενους που θα μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Απαιτούμε:
  • Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.
  • Αποκλειστικά δημόσιους, δωρεάν ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση όλων των τροφείων.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
  • Αποκλειστική διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επέκταση και ενίσχυση των δημόσιων δομών και όχι χρηματοδότηση των ιδιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: