Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Προτάσεις απασχόλησης στο σπίτι


Οι προτάσεις για απασχόληση των παιδιών μέσα στο σπίτι αυτές τις μέρες ποικίλουν. Οι δικές μας προτάσεις προσπαθήσαμε να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτές και εύκολες, ώστε να μη μετατρέπεται η ευκαιρία για παιχνίδι με τα παιδιά μας από ευχάριστη σε αγγαρεία. Κάποιες απ’ αυτές είναι:

  • Διαβάζουμε ένα βιβλίο κ μετά ζωγραφίζουμε σε χαρτιά όποια εικόνα θέλουμε. Μετά το παιδί μπορεί να μας πει την ιστορία με βάση τις εικόνες που βλέπει. Αν δεν έχει κατακτήσει ακόμα τόσο πολύ το λόγο, μπορούμε να του πούμε "έλα να μου το διαβάσεις" και ουσιαστικά να καλείται το παιδί να κάνει τις φωνές από πχ τα ζωάκια του παραμυθιού κλπ.
  • Ζωγραφίζουμε μαζί με το παιδί εικόνες από ένα παραμύθι. Τις βάζουμε στη σειρά και, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, γράφει εκείνο ή εμείς τα λόγια του παραμυθιού. Τέλος το συρράπτουμε ή το τρυπάμε με διακορευτή και το δένουμε με ένα οποιοδήποτε κορδόνι. Μπορούμε να φτιάξουμε εξώφυλλο και οπισθόφυλλο και να αποτελέσει την «πρώτη έκδοση» του παιδιού μας!
  • Πολλή πλαστελίνη!!!! Με ό, τι θέλουν να παίξουν, να τους λέμε να το φτιάξουν με πλαστελίνη κ μετά ας παίξουν μαζί του..
  • Ακούμε τραγούδια(όχι παιδικά, κανονικό ραδιόφωνο), εντοπίζουμε κάποιο τραγούδι που τους τραβάει την προσοχή, και προσπαθούμε να το παίξουμε με κάποιο μουσικό όργανο ή έστω να πιάσουμε το ρυθμό με τα χέρια μας με χτύπημα σε τραπέζι, τάπερ, οποιαδήποτε επιφάνεια και να το τραγουδήσουμε.
  • Μαγειρεύουμε μαζί. Κουλούρια, μπισκότα, σαλάτες, αλάτισμα στις πατάτες, πλάσιμο κιμά, πίτσα, ανακάτεμα οποιασδήποτε τροφής σε κατσαρόλα.
  • Επίσης μπορούμε να ζωγραφίσουμε διάφορες φιγούρες, να κόψουμε το εσωτερικό ενός κουτιού παπουτσιών κ κολλάμε στην πίσω πλευρά των φιγούρων καλαμάκια (ή ξύλινα ή αναψυκτικού) ακόμα κ με σελοτέιπ. Έχουμε έτοιμες τις κούκλες και το κουκλοθέατρο. Εσείς θα κάνετε το κοινό κ τα παιδιά θα ανεβάσουν την παράσταση. Επίσης για κίνητρο μπορείτε να τραβήξετε και βίντεο κ να το παρακολουθήσετε είτε επιτόπου είτε σε άλλη φάση που θα χρειαστεί να ηρεμήσουν τα πνεύματα.. χαχαχα
  • Αν υπάρχουν τηλεκατευθυνόμενα οχήματα στο σπίτι διαμορφώστε μια διαδρομή με εμπόδια ώστε να κληθούν τα παιδιά να τη διασχίσουν χωρίς να ακουμπήσουν τα εμπόδια.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε ένα επιτραπέζιο αυτοσχέδιο παιχνίδι. Κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια απλό φωτοτυπικό χαρτί κ παίρνουμε ένα ζάρι κ ένα τσιμπιδάκι από το παιχνίδι του γιατρού(σαν το τσιμπιδάκι φρυδιών). Ρίχνουμε το ζάρι να προσπαθούμε να μαζέψουμε ΈΝΑ ΈΝΑ τα χαρτάκια ώστε να αντιστοιχίζουμε ποσότητα με αριθμό. Επίσης μπορείτε αν είναι μικρά τα παιδιά για να αντιληφθούν την έννοια της ποσότητας, να φτιάξετε ένα ζάρι με χρώματα ή ένα τροχό με χρώματα κ να έχετε κομμάτια χαρτιών από διαφορετικά χρώματα κ η αντιστοίχιση να γίνει με κριτήριο το χρώμα.
  • Φτιάχνουμε χειροποίητες ρακέτες και παίζουμε πινγκ πονγκ με μπαλόνι. Οι χειροποίητες ρακέτες που μπορούν να είναι πιάτα μιας χρήσης κολλημένα γλωσσοπίεστρα(θα μπορούσαν να είναι και χωρίς αυτά) και ένα απλό μπαλόνι αρκούν για παιχνίδι πολλών ωρών!
  • Επίσης μπορούμε να βάλουμε τα μαξιλαράκια του καναπέ στο πάτωμα με μια σχετική απόσταση μεταξύ τους φτιάχνοντας μια διαδρομή. Μπορούμε να βάλουμε στο κεφάλι του παιδιού ένα χαρτί, μια χαρτοπετσέτα, ένα μαξιλάρι, ένα περιοδικό, οτιδήποτε κρίνουμε εμείς από το σπίτι θα μπορούσε να μας εξυπηρετήσει και να καλείται το παιδί να περάσει ανάμεσα από τα μαξιλαράκια που είναι στο πάτωμα.
  • Τα μαξιλαράκια θα μπορούσαμε να τα βάλουμε το ένα μπροστά στο άλλο στο πάτωμα πάλι και να πηδάει το παιδί με το ρυθμό από παλαμάκια που θα χτυπάμε εμείς μέχρι να ολοκληρώσει τη διαδρομή.(μπορούμε να ονομάσουμε την αφετηρία και τον τερματισμό πχ η αρχή του δάσους και το σπιτάκι της γιαγιάς της Κοκκινοσκουφίτσας, ή η μύτη του Πινόκιο, η διαδρομή του Κοντορεβιθούλη κλπ. ΠΡΟΣΟΧΗ: θα πρέπει τα μαξιλαράκια να είναι σε μοκέτα, χαλί ή αντιολισθητικό δάπεδο, ώστε να μη γλιστρήσει καθώς θα πηδάει από το ένα στο άλλο μαξιλαράκι.
  • Ιδανική περίοδος για να δοκιμάσετε τα ρούχα των παιδιών για να ξεκαθαρίσετε τι τους κάνει και τι όχι και να τους κάνετε μια συζήτηση για να ξεκαθαρίσετε με βάση την ηλικία και τα παιχνίδια τους, ώστε να τα χαρίσετε σε μικρότερα.
  • Ακόμα κ αν υπάρχει μια σκηνή-παιχνίδι, η αυτοσχέδια έχει άλλη χάρη!! Ξαπλώστε στο κρεβάτι και σκεπαστείτε με σεντόνι ή πάπλωμα(η κουβέρτα δεν ενδείκνυται λόγω βάρους) με αναμμένο το φως του δωματίου. Σηκώστε ψηλά τα πόδια σας, ώστε να σηκώσετε τη σκηνή και πείτε στο παιδί να φέρει μέσα στη σκηνή σας τα παιχνίδια του να τους πείτε μια ιστορία. Κάντε συζητήσεις, πείτε τραγούδια, σχεδιάστε στο σκέπασμα με τα δάχτυλά σας διάφορα σχήματα και παρατηρήστε πώς αλλάζουν τα «νερά» του υφάσματος. Ξέρω πως μπορεί να είναι κουραστικό, αλλά είναι πολύ μαγικό για τα παιδιά. Ακόμα και τα παιδιά που δυσκολεύονται στο να συγκεντρωθούν, θα τα «κερδίσει» αυτή η δραστηριότητα.
  • Αντίστοιχα μπορείτε να φτιάξετε μια «σπηλιά» με ένα σεντόνι στην τραπεζαρία σας και να καθίσετε κάτω από το τραπέζι με το παιδί και τα παιχνίδια του να παίξετε, να πείτε ιστορίες, να φτιάξετε με πλαστελίνη τα αξεσουάρ των παιχνιδιών και να παίξετε με αυτά.
  • Αν έχετε παγκόσμιο χάρτη ή υδρόγειο σφαίρα, διαλέξτε στην τύχη διάφορα μέρη και βρείτε φωτογραφίες στο ίντερνετ για αυτό το μέρος, φτιάξτε συνταγές από εκεί, ακούστε παραδοσιακή μουσική από εκεί και μάθετε πώς χαιρετούν εκεί.
  • Φτιάξτε μπόουλινγκ με άδεια μπουκάλια νερού. Κολλήστε χαρτοταινία σε όλο το σώμα των μπουκαλιών και μπορούν τα παιδιά να τα ζωγραφίσουν.
  • Γεμίστε ένα άδειο μπουκάλι νερού με φασόλια ή οτιδήποτε άλλο βαρύ περιεχόμενο. Κόψτε το εσωτερικό όσων χάρτινων πιάτων θέλετε ώστε να δημιουργήσετε στεφάνια. Τα παιδιά καλούνται να ρίξουν τα στεφάνια στο μπουκάλι με το γνωστό τρόπο των κρίκων.

Συμβουλή δραστηριοτήτων: ορίστε μια «γωνία» σε ένα χώρο που είναι κοινός για όλους στο σπίτι και τοποθετήστε εκεί όλα τα παιχνίδια με τα οποία θα θελήσετε ασχοληθείτε. Φτιάξτε ένα ημερήσιο ημερολόγιο(εβδομαδιαίο, για να έχουμε και την ελπίδα να τελειώσει κάποτε η καραντίνα!!) και ορίστε συγκεκριμένη ώρα που θα είναι καθαρά η ώρα της «γωνιάς» και θα παίξετε όλοι στο σπίτι(ή όσοι έχουν τη δυνατότητα, προσαρμόστε το). Εκείνη την ώρα, κλείνουν τηλεοράσεις, τάμπλετ, κινητά, παύει ό,τι μπορεί να κάνει ο καθένας στο σπίτι και γίνεται ΚΟΙΝΗ ΩΡΑ.

Μια τελευταία συμβουλή: επειδή θα βρείτε πολλές ιδέες για να απασχολήσετε τα παιδιά, καλό θα ήταν να μην πέσετε με τα μούτρα για να τις υλοποιήσετε.. Θα ήταν ωραία προσέγγιση να φτιάχνατε με τα παιδιά, ή καλύτερα να τους δείχνατε ένα έτοιμο πρόγραμμα.. Μια δραστηριότητα το πρωί κ για το απόγευμα ή μια την ημέρα, ανάλογα με το αν δουλεύετε κ εσείς ή είστε σπίτι..

Επίσης μπορείτε να τραβάτε φωτογραφίες από κάθε δραστηριότητα κ όταν επιτέλους ξεμπερδέψουμε μ αυτή την καραντίνα μπορείτε να κάνετε ένα λεύκωμα ή να εκλέξετε την καλύτερη δραστηριότητα που είχατε κάνει. Επίσης θα μπορούσατε να βάλετε τις φώτο σε ένα κουτί και μια φορά τη βδομάδα να τραβάτε με κλειστά μάτια στην τύχη μια φώτο που θα σας υποδεικνύει ποια δραστηριότητα θα κάνετε την ημέρα που θα είστε όλοι μαζί σπίτι, όταν πια θα έχουμε γυρίσει όλοι στο κανονικό μας πρόγραμμα..