Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Σας στέλνουμε την ενημερωτική ανακοίνωση του Συλλόγου μας για τις ιδιαίτερα αρνητικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς μέσω του ΕΣΠΑ, που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη της Παρασκευής.
Υπενθυμίζουμε ότι η παρουσία μας είναι απαραίτητη και στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται από σωματεία και φορείς τη Δευτέρα 11 Ιούλη στις 13.00 μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών (Πλ. Κλαυθμώνος).
Η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί μες στο «κατακαλόκαιρο» αρνητικές αλλαγές στο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Καταρχάς, μειώνεται η -ούτως ή άλλως- ανεπαρκής χρηματοδότηση, η οποία πέρυσι ήταν 184 εκ. ευρώ, ενώ φέτος δεν θα ξεπεράσει τα 175 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα μειωθούν οι δικαιούχοι του προγράμματος, είτε θα μειωθεί το ποσό που δίνεται σε κάθε δικαιούχο.
Η κυβέρνηση επιλέγει το δεύτερο και έτσι μειώνει το σχετικό voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%, με αρνητικές συνέπειες στις υπηρεσίες που θα παρέχονται στα παιδιά μας, καθώς η εμπειρία λέει ότι αντίστοιχες μειώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν οδηγήσει σε περικοπές στη μεταφορά, στις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και στη σίτιση, αφού πολλοί ιδιωτικοί σταθμοί καλούσαν τους γονείς να φέρνουν οι ίδιοι το φαγητό τους.
Εξίσου αντιδραστική είναι η αλλαγή στον τρόπο χορήγησης των voucher του ΕΣΠΑ. Πλέον η επιχορήγηση δεν θα δίνεται στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε γονιό, κίνηση που δεν έρχεται βέβαια να εξυπηρετήσει τη λαϊκή οικογένεια, αλλά ουσιαστικά να δώσει «δωράκι» στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι θα είναι οι μόνοι ωφελημένοι. Αυτό θα στερήσει από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σημαντικούς πόρους, αλλά και προσωπικό, η χρηματοδότηση του οποίου εξαρτάται από τη λειτουργία του παραπάνω προγράμματος.
Τα πράγματα γίνονται χειρότερα, με την κατάργηση του περιορισμού σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος και πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του ΕΣΠΑ. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται νέο αποκλεισμό για τα παιδιά όσων εργαζομένων δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Φίλοι γονείς
Οι συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις που προωθεί η συγκυβέρνηση έρχονται να προστεθούν στη γενικότερη πολιτική που θέλει ένα μικρότερο κράτος ακόμα και στις κοινωνικές δομές. Παράλληλα επιβεβαιώνει όσους προέβλεπαν ότι το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (όπως και πολλά άλλα προγράμματα της ΕΕ) θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός τη μείωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών, την παρά πέρα υποβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών και από προσωπικό αλλά και από υλικοτεχνική υποδομή και ταυτόχρονα τη μεταφορά κονδυλίων στα ταμεία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.
Είναι βέβαιο ότι οι αλλαγές της κυβέρνησης θα δημιουργήσουν πολύ μεγάλα προβλήματα, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.
Το βασικότερο άμεσο πρόβλημα είναι ότι οι Δήμοι, μέχρι να καθοριστεί το πόσα παιδιά θα απορροφήσουν οι παιδικοί σταθμοί, δεν θα μπορούν να υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους (για προσλήψεις προσωπικού κλπ.) που σημαίνει ότι αν πέρσι υπήρξαν παιδιά που έγιναν δεκτά το Νοέμβρη (!) φέτος οδηγούμαστε σε καθυστέρηση-ρεκόρ, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να μην ξεκινήσουν καν την 1η Σεπτέμβρη ορισμένοι σταθμοί! Μία τέτοια προοπτική όμως, όπως είναι φυσικό θα ωθήσει μαζικά τους γονείς να προτιμήσουν τους ιδιωτικούς σταθμούς.
Η σημαντικότερη όμως συνέπεια είναι ότι με τις κυβερνητικές αλλαγές οι παιδικοί σταθμοί θα χάσουν ολοκληρωτικά τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα, και θα μετατραπούν σε parking βρεφών και νηπίων! Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις αλλαγές της κυβέρνησης δεν γίνεται με στόχο την εξασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην προσχολική αγωγή, αλλά αντίθετα γίνονται στο όνομα της «εξυπηρέτησης των γονιών», στην πραγματικότητα όμως γίνονται για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της εκπαίδευσης.
Πραγματική εξυπηρέτηση των γονιών όμως σημαίνει ποιοτική, υψηλού επιπέδου προσχολική αγωγή για όλα παιδιά, σε σύγχρονους ασφαλείς δημόσιους παιδικούς σταθμούς με μόνιμους εργαζόμενους που θα μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Ως σύλλογος συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται από σωματεία και φορείς τη Δευτέρα 11 Ιούλη στις 13.00 μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών (Πλ. Κλαυθμώνος) για να απαιτήσουμε:
-Κανένα παιδί να μην μείνει εκτός παιδικών σταθμών.
-Αποκλειστικά κρατικούς δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς, με γενναία και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση όλων των τροφείων που επιβάλλουν κυβέρνηση αλλά και οι δημοτικές αρχές.
-Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων σε παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό, με πλήρη μισθολογικά - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
-Αποκλειστική διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επέκταση και ενίσχυση των δημόσιων δομών και όχι χρηματοδότηση των ιδιωτών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: