Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι ανησυχίες και οι προειδοποιήσεις μας για τις αρνητικές αλλαγές της κυβέρνησης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς επιβεβαιώνονται καθημερινά.
Θυμίζουμε σχεδόν 40.000 παιδιά, δηλαδή η μία στις τρεις αιτήσεις που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, «κόπηκαν» λόγω έλλειψης κονδυλίων και μόνο μετά τις έντονες αντιδράσεις και τη δυναμική παρέμβαση την 1η Σεπτέμβρη στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία συμμετείχαμε και εμείς, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι θα εξασφαλίσει 15 χιλιάδες voucher σε γονείς που οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν λόγω «έλλειψης κονδυλίων».
Τώρα η κυβέρνηση δείχνει να υπαναχωρεί ακόμη κι από αυτές τις υποσχέσεις, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ακύρωση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες «στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών»!
Πρόκειται για τεράστια πρόκληση, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί χρησιμοποιήσει το δικαίωμα των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή ως όπλο της στον βρώμικο πόλεμο που γίνεται ανάμεσα στα μεγάλα συμφέροντα για τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου. Αν η κυβέρνηση τολμήσει να πετάξει κι άλλα παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμείς ως γονεϊκό κίνημα δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε.
Τα προβλήματα με το ΕΣΠΑ όμως δεν σταματούν εδώ.
Όπως μας καταγγέλθηκε, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας, απαιτεί από γονείς που συμμετείχαν στο περσινό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, να καταβάλλουν τα τροφεία για το διάστημα που το παιδί τους φιλοξενούταν στον παιδικό, αλλά δεν είχε εγκριθεί η σχετική σύμβαση του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για απαράδεκτο γεγονός καθώς οι γονείς δεν έχουν καμία ευθύνη για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος, ενώ ο κύριος λόγος που κατέφυγαν στο ΕΣΠΑ ήταν για να γλιτώσουν τα δυσβάσταχτα -ειδικά στις σημερινές συνθήκες- τροφεία.
Καλούμε τους γονείς να μην πληρώσουν αυτό το «έμμεσο» χαράτσι, καθώς και τα μέλη μας που γνωρίζουν ανάλογες περιπτώσεις, να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογο για μπορέσουμε να οργανώσουμε τον αγώνα και να πιέσουμε τη διοίκηση του Βρεφοκομείου να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη τακτική και να επιστρέψει τα χρήματα σε όσους τα κατέβαλαν ήδη.
Ήδη ως Σύλλογος προγραμματίζουμε μία πρώτη παρέμβαση στη διοίκηση του Βρεφοκομείου αλλά και σύσκεψη για το θέμα αυτό καθώς και για τα άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και φέτος οι παιδικοί σταθμοί.
Καλούμε τους γονείς σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα μιας και οι εξελίξεις κάνουν επιτακτική την ενεργοποίηση του γονεϊκου κινήματος για τη διεκδίκηση:
  • Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.
  • Αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση.
  • Κατάργηση των τροφείων.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: