Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

28/5/2015 - Για τα προβλήματα του Δ.Β.Α. / Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Μαΐου 2015

Δελτίο Τύπου
Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης
στο Δημοτικό Συμβούλιο
της 28ης Μαΐου 2015
Κατά τη σημερινή (28/5/2015) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έθεσε στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση τα ακόλουθα θέματα:
Για τα προβλήματα του Δ.Β.Α.
«Έχουμε ενημέρωση ότι επειδή δεν υπάρχει ακόμα έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών του διαγωνισμού για τις 354 προσλήψεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, θα γίνουν δεκτές μόνο οι επανεγγραφές των παιδιών που έχουμε στους σταθμούς και είναι στον αέρα οι νέες αιτήσεις. Μπαίνει δηλαδή  ζήτημα αν θα καλύψουμε τις 5.500 περίπου θέσεις που έχουμε συνολικά.
Ζητάμε, λοιπόν, ενημέρωση: Αν έχει εγκριθεί ο διαγωνισμός από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τι σκοπεύει να κάνει η Διοίκηση για να πιέσει και να επισπεύσει.
Θα θυμίσουμε ότι και τη χρονιά που τρέχει, είχαμε πρόβλημα με τη προηγούμενη κυβέρνηση, λόγω της καθυστέρησης έκδοσης των αποτελεσμάτων αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε με δίμηνα μέχρι να έρθουν οι συμβασιούχοι με εντεκάμηνες συμβάσεις τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη.  Χτυπάμε καμπανάκι για το αν θα μπορέσει ένα μεγάλο τμήμα λαϊκών οικογενειών της Αθήνας να βρουν θέση για τα παιδιά τους.
Επίσης, για τη λειτουργία του προγράμματος ΕΣΠΑ τη νέα χρονιά υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες που δεν έχουν διαψευστεί από τον αρμόδιο υπουργό κ. Βούτση στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική, δηλαδή ότι είναι πολύ πιθανόν να είναι κατά 100 εκατ. € μειωμένο το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη νέα χρονιά. Κι αυτό σημαίνει τουλάχιστον 40.000 λιγότερα παιδιά. Αυτά είναι προβλήματα που θα σφίξουν σαν θηλιά στο λαιμό της λαϊκής οικογένειας που θα ψάχνει όλο το καλοκαίρι να δει τι θα γίνει με τα παιδιά της. Πρέπει σήμερα να υπάρξει ενημέρωση τι γίνεται και τι μέτρα θα πάρουμε για να λειτουργήσει πλήρως τη νέα χρονιά το ΔΒΑ.
Και έχουν βάση οι προβληματισμοί, οι ανησυχίες, οι ενστάσεις που βάζουν 375 εργαζόμενοι του ΔΒΑ με κείμενό τους, εργαζόμενοι που πονάνε τη δουλειά που κάνουν και που εντοπίζουν σοβαρά κενά τα οποία – για να είμαστε δίκαιοι – δεν αφορούν μόνο το Δήμο. Είναι σε ισχύ οι μνημονιακοί νόμοι ακόμα (σε σχέση με τις προσλήψεις - συνταξιοδοτήσεις): Το 1 προς 5 και 1 προς 10. Είναι σε ισχύ τα μέτρα που απαγορεύουν διαγωνισμούς ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό. Εάν υπάρξει καθυστέρηση στο διαγωνισμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, το ΔΒΑ στο 50% θα κλείσει. Δεν μπορείς να πάρεις παιδιά χωρίς εργαζόμενους.
Βάζουμε έντονα το ερώτημα: Πώς και πότε θα πάρουμε τους εργαζόμενους που χρειαζόμαστε. Οι αιτιάσεις που βάζουν οι εργαζόμενοι με το κείμενό τους δεν μπορούν να μην γίνουν αντικείμενο προβληματισμού από τη Διοίκηση, γιατί τα θέματα που βάζουν της είναι γνωστά. Χρειάζεται να γίνει  ενημέρωση για τα προβλήματα στελέχωσης, για την αναλογία παιδιών – παιδαγωγών, για τη διατροφή, για την ένταξη παιδιών με διάγνωση, για την τεχνική υποστήριξη, για την απαξίωση των εργαζομένων, για τις υποδομές υγιεινής και ασφάλειας. Θέματα που μας αφορούν και εμάς και εσάς ως Διοίκηση και απαιτούν πόρους και προσωπικό από το κράτος, από την κυβέρνηση.
Θεωρούμε επίσης ότι θα πρέπει η Διοίκηση του ΔΒΑ να ενημερώσει για το πώς προχωράει και με τι όρους υλοποιείται το πρόγραμμα με τίτλο: «Μαθήματα σεβασμού στη διαφορετικότητα» τα απογεύματα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Είναι ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που συμμετέχουν 5 Δήμοι και κάποιες ΜΚΟ. Καλή σύλληψη, καλό περιεχόμενο, αλλά η εικόνα που έχουμε είναι ότι είναι άκρως προβληματική η εκτέλεση. Εγκυμονεί, επίσης, κινδύνους για τους 24 παιδικούς σταθμούς που έχουν επιλεγεί να το φιλοξενήσουν, γιατί οι καταγγελίες που έχουμε είναι ότι αυτό το πρόγραμμα δεν στηρίζεται σε καινούργιες υποδομές και καινούργια υλικά, αλλά σε ό,τι έχει απομείνει στους παιδικούς σταθμούς από την ημερήσια λειτουργία τους. Ακόμα, στηρίζεται σε εθελοντές και όχι σε νέο προσωπικό, γιατί η ΔΑΕΜ λέει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε προσλήψεις.
Πρέπει να φέρετε εικόνα: Τι συγκεκριμένα γίνεται, πόσα παιδιά το παρακολουθούν, ποιοι τα παρακολουθούν, τι τους μαθαίνουν και τι τελικά γίνεται από αυτά τα 8 προγράμματα που διαφήμιζε το ΔΒΑ για το εν λόγω απογευματινό πρόγραμμα».
Για τα μέτρα πυροπροστασίας στο Δήμο Αθηναίων
«Για να μην φτάσουμε μπροστά σε τετελεσμένα θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για το τι μέτρα πυροπροστασίας έχει υλοποιήσει ή σκοπεύει να υλοποιήσει άμεσα ο Δήμος της Αθήνας. 
Έχουμε λόφους, χώρους πρασίνου και αποψίλωση και καθαρισμός δεν έχει γίνει ακόμα. Αυτές οι συνθήκες εγκυμονούν κινδύνους, που σε συνδυασμό με τις καταγγελίες που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι από το πυροσβεστικό σώμα για τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, φθορά οχημάτων και άλλων μέσων, μπορεί να οδηγηθούμε σε παρανάλωμα του πυρός, αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Τουλάχιστον αυτά που μπορούμε να το κάνουμε ως Δήμος. Κι αν έχει ήδη προχωρήσει σε μέτρα καθαρισμού η Διεύθυνση Πρασίνου σε βασικούς λόφους και χώρους πράσινου της Αθήνας,  να μας ενημερώσετε».
Αθήνα, 28/5/2015
Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: