Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

1/9/2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Έτος ιδρύσεως 2012 – ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ 175239/82259/2012
EMAIL: sulvrefath  @  gmail. com

                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πριν καλά-καλά αρχίσει η νέα χρονιά στους βρεφικούς και παιδικούς (Β/Π) σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, τα προβλήματα ξεκίνησαν, είναι μεγάλα και πλέον δεν αφορούν μόνο τη λειτουργία των σταθμών αλλά ακόμη και την ύπαρξή τους.
Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι χιλιάδες γονείς που έκαναν αίτηση για νέα εγγραφή, θα μείνουν εκτός Β/Π σταθμών, καθώς η Διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ), δεν έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής ΚΑΜΙΑ από τις 2678 αιτήσεις για νέες εγγραφές παιδιών για τη χρονιά που ξεκίνησε, ενώ η απόφαση για να γίνουν δεκτά τα παιδιά που ήδη είναι εγγεγραμμένα (3177 επανεγγραφές), λήφθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Αιτία του σημαντικότατου προβλήματος είναι τόσο οι περικοπές στους πόρους, όσο και η έλλειψη δομών, κάτι για το οποίο ευθύνονται ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις, που μείωσαν τη χρηματοδότηση και το προσωπικό, αλλά και οι εκείνες οι δημοτικές αρχές που όλα τα προηγούμενα χρόνια ανέχτηκαν και προώθησαν αυτή την πολιτική.
Το πρόβλημα όμως οφείλεται και στις πολιτικές που χτύπαγαν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, προωθώντας εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει επαρκές μόνιμο προσωπικό για να στηρίξει τη φιλοξενία του συνόλου των παιδιών και οι Β/Ν σταθμοί να λειτουργούν με συμβασιούχους 11, 5 ακόμη και 3 μηνών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ αυτή τη στιγμή αναμένεται η έγκριση για 165 συμβάσεις (νηπιαγωγών και βοηθητικών) 11μηνης διάρκειας προκειμένου να λειτουργήσουν υποτυπωδώς οι Β/Π σταθμοί, το όλο πρόβλημα δεν θα υπήρχε, αν είχε προχωρήσει η πρόσληψη των 274 μόνιμων εργαζόμενων, που έχουν πετύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008. Από αυτούς έχει προβλεφθεί να προσληφθούν φέτος μόνο οι 25, από τους οποίους η πλειοψηφία θα πιάσει δουλειά μετά τις εκλογές.
Το πρόβλημα βέβαια επιτείνεται και από την καθυστέρηση που υπάρχει στην υλοποίηση προγράμματος του ΕΣΠΑ για 660 θέσεις σε Β/Π σταθμούς, καθώς αν και εγκρίθηκε η πρόσληψη 136 νέων συμβασιούχων, η σχετική διαδικασία θα αρχίσει μετά τις εκλογές. Έτσι οι Β/Π σταθμοί δεν αναμένεται να λειτουργήσουν σχετικά «εύρυθμα» πριν τον Νοέμβρη, γεγονός που ωθεί ήδη αρκετούς γονείς να αναζητούν λύση (τουλάχιστον για το μεσοδιάστημα) σε ιδιωτικούς Β/Π σταθμούς.

                             ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
Το γεγονός ότι δεν θα γίνουν δεκτές οι νέες εγγραφές, θα επηρεάσει άμεσα και προς το χειρότερο την ίδια τη λειτουργία των Β/Π σταθμών, με συμπτύξεις τμημάτων, μετακινήσεις προσωπικού ίσως και κλείσιμο ορισμένων σταθμών.
Δεν αποκλείεται και αύξηση στα τροφεία, όπως κάνουν ήδη άλλοι δήμοι που ζητούν από τα λαϊκά στρώματα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς «μόνο έτσι», όπως λένε, θα μπορούν να λειτουργήσουν τους σταθμούς και να κρατήσουν και το προσωπικό.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το σοβαρό πρόβλημα με την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που δίνεται στους Β/Π σταθμούς, το οποίο αντιμετωπίζαμε όλο το προηγούμενο διάστημα (και φαίνεται πως ούτε φέτος θα λυθεί) γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η νέα χρονιά θα είναι ένας Γολγοθάς για εμάς και τα παιδιά μας.
                   ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ.
Στο χτύπημα των δικαιωμάτων μας κανείς δεν πρέπει να είναι  μόνος του. Η απάντηση μας πρέπει να είναι συλλογική και οργανωμένη.
          ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ.

          Διεκδικούμε:
1.     Να γίνουν άμεσα δεκτά στους από το ΔΒΑ στους Β/Π σταθμούς και τα 2678 παιδιά για τα οποία έχει γίνει η σχετική αίτηση.
2.     Σύγχρονους,  ασφαλείς,  δημόσιους  και  δωρεάν  βρεφικούς  και  παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
3.     Επαρκή και ποιοτική σίτιση.
4.     Άμεση κρατική χρηματοδότηση για την διεύρυνση του δικτύου των βρεφικών και παιδικών  σταθμών  με  αξιοποίηση  και  διαμόρφωση  κατάλληλων  κτιρίων ιδιοκτησίας του Δήμου ή άλλων κρατικών οργανισμών που είναι αναξιοποίητα ώστε να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες.
5.     Προσλήψεις  μόνιμου  παιδαγωγικού  και  βοηθητικού  προσωπικού
6.     Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
         
         

                   Η  προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: