Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

16/12/2015 Συνάντηση με την Πρόεδρο του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Έτος ίδρυσης 2012 – ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ 175239/82259/2012
EMAIL: sulvrefath@gmail.com

Φίλοι γονείς
Την Τετάρτη 16 Δεκέμβρη αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου είχε συνάντηση με την Πρόεδρο του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου, την οποία ενημερώσαμε με υπόμνημα για τις ανησυχίες μας αλλά και τις θέσεις μας σε μία σειρά ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των σταθμών.
Στο υπόμνημα αναφέραμε ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των σταθμών τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και δηλώσαμε την αντίθεσή μας στη λογική της κάλυψης των κενών με ολιγόμηνες συμβάσεις, η οποία δημιουργεί προβλήματα και στους ίδιους τους συμβασιούχους αλλά και στη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Επίσης μεταφέραμε τη ενόχληση πολλών γονιών που αναγκάστηκαν -λόγω της καθυστέρησης και φέτος στις προσλήψεις συμβασιούχων- να περιμένουν για μήνες μέχρι να γίνει δεκτό το παιδί τους.
Σημειώσαμε επίσης το μεγάλο οικονομικό βάρος που επωμίζονται οι γονείς, με τα τροφεία και τις “έκτακτες ανάγκες” που προκύπτουν σε ορισμένους σταθμούς, ενώ εκφράσαμε τη σοβαρή ανησυχία μας για επανάληψη του προβλήματος που αντιμετωπίσαμε πέρσι με τη σίτιση των παιδιών.
Επίσης τονίσαμε ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της υποδομής των σταθμών και των αύλιων χώρων τους, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις προκύπτουν σημαντικοί κίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών. Ζητήσαμε ακόμη να ενεργοποιηθεί το κονδύλι για τη χρηματοδότηση εκδηλώσεων στους παιδικούς σταθμούς, που θα είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά και επισημάναμε την ανάγκη να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών  με  κτίσιμο νέων.
Από την πλευρά της η πρόεδρος μας απάντησε ότι για το θέμα των κενών, ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος οφείλεται στην καθυστέρηση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι ελλείψεις  και τα κενά θα παρέμεναν ακόμη κι αν γίνονταν όλες αυτές οι προσλήψεις. Σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων, είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς ο τρόπος των προσλήψεων και των εργασιακών σχέσεων άπτονται πολιτικών αποφάσεων. Σε οτι αφορά τα τροφεία δήλωσε ότι στόχος της Διοίκησης του ΔΒΑ είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση των γονιών και να συνεχιστεί η ειδική μέριμνα για τους πιο αδύναμους οικονομικά.
Για το θέμα της σίτισης είπε ότι μόλις πριν λίγες μέρες πήραν τρίμηνη παράταση οι συμβάσεις προμήθειας πρώτων υλών και πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα μέχρι και το Μάρτη. Παράλληλα υποστήριξε ότι έχει προχωρήσει αρκετά ο διεθνής διαγωνισμός, αν και ανέφερε ότι υπάρχει μία ένσταση από μία εταιρεία.
Σχετικά με το θέμα των υποδομών των παιδικών σταθμών και των αύλιων χώρων τους, είπε ότι για το όλο ζήτημα ετοιμάζεται μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων και δεσμεύτηκε να δει άμεσα περιπτώσεις οπου υπάρχουν κίνδυνοι για τα παιδιά.
Για το θέμα του κονδυλίου για τις πολιτιστικές-ψυχαγωγικές εκδηλώσεις στους παιδικούς σταθμούς δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να χρηματοδοτηθεί ο σχετικός κωδικός, ενώ για το θέμα της διεύρυνσης του δικτύου των παιδικών σταθμών, μας ενημερώσε ότι δύο καινούργιοι σταθμοί είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους ενώ ετοιμάζεται άλλος ένας ανεβάζονται τον αριθμό των σταθμών του ΔΒΑ και πάλι στους 77.

Φιλοι γονείς
Εκτιμάμε πως παρά τις διαβεβαιώσεις της Προέδρου του ΔΒΑ ότι θα προσπαθήσει να κάνει ότι περνά από το χέρι της σχετικά με τις διεκδικήσεις μας, πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, καθώς φαίνεται πως η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί. Από τις απαντήσεις που μας δόθηκαν προκύπτει ότι οι ελλείψεις και τα κενά θα παραμείνουν, οι γονείς θα εξακολουθήσουν να περιμένουν για μήνες να γίνει δεκτό το παιδί τους,,  το πρόβλήμα με τη σίτιση θα επανεμφανιστεί μετά το Μάρτη, ενώ και η βελτίωση της υποδομής και των αύλιων χώρων παραπέμπεται στο “απώτερο μέλλον”.
Για όλους αυτούς του λόγους χρειάζεται να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε:

  • Σύγχρονους,  ασφαλείς,  δημόσιους  και  δωρεάν  βρεφικούς  και  παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
  • Κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών - Να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις.
  • Προσλήψεις  μόνιμου  παιδαγωγικού  και  βοηθητικού  προσωπικού
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επαρκή και ποιοτική σίτιση.
  • Κρατική χρηματοδότηση για την διεύρυνση του δικτύου των βρεφικών και παιδικών σταθμών  με  αξιοποίηση  και  διαμόρφωση  κατάλληλων  κτιρίων ιδιοκτησίας του Δήμου ή άλλων κρατικών οργανισμών

Δεν υπάρχουν σχόλια: