Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

1/11/2015 Γενική Συνέλευση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Έτος ίδρυσης 2012 – ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ 175239/82259/2012
EMAIL: sulvrefath@gmail.com

                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1Η ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 10.30 Π.Μ. ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (Πατησίων 252 – Πλ. Κολιάτσου)

Φίλοι γονείς
Η νέα χρονιά στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησε και δυστυχώς δε προκαλεί πια εντύπωση το γεγονός, ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό καθώς και σε υλικά, με αποτέλεσμα οι σταθμοί να υπολειτουργούν, οι γονείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και ταυτόχρονα χιλιάδες άλλοι γονείς που έκαναν αίτηση, να βλέπουν το παιδί τους να μένει εκτός προσχολικής αγωγής.
Είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού οφείλεται στο ότι σήμερα δεν υπάρχει επαρκές μόνιμο προσωπικό για να στηρίξει τη φιλοξενία του συνόλου των παιδιών και οι σταθμοί αναγκάζονται να λειτουργούν με συμβασιούχους ακόμη και 3 μηνών.
Τεράστια ευθύνη για αυτό έχουν οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές που υπηρετούν πιστά τις πολιτικές που χτυπάνε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, προωθώντας εργασιακές σχέσεις – λάστιχο. Να σημειωθεί ότι το όλο πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο οξυμένο, αν είχε προχωρήσει η πρόσληψη των 279 μόνιμων εργαζόμενων, όπως προβλέπεται από σχετική προκήρυξη του 2008.
Η πολιτική των “συμβασιούχων” όμως, πέρα από το ότι είναι απαράδεκτη ως εργασιακή σχέση, δημιουργεί και προβλήματα στη σωστή λειτουργία των παιδικών σταθμών αλλά και στο ίδιο το εκπαιδευτικό έργο, καθώς οι συχνές αλλαγές στο προσωπικό δεν συμβάλλουν στην ψυχική ισορροπία των παιδιών. Την ίδια ώρα, η πολιτική αυτή είναι και χρονοβόρα, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην έχει προσληφθεί όλο το προσωπικό που έχει προβλεφθεί. Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία σε χιλιάδες γονείς που έκαναν αίτηση για νέα εγγραφή ακόμη δεν έχει γίνει δεκτό το παιδί τους.
Ωστόσο ακόμη κι αυτές οι προσλήψεις δεν είναι ικανές να καλύψουν τις μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των παιδικών σταθμών με αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να μένουν εκτός. Όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας, από τις σχεδόν 2700 αιτήσεις για νέες εγγραφές, δεκτές γίνονται μόνο οι 1509, ενώ 1060 είναι οι επιλαχόντες, που θα συνεχίσουν να ζουν στην αβεβαιότητα για το αν θα γίνει δεκτό το παιδί τους. Βέβαια, αρκετοί είναι οι γονείς που ήδη έχουν στείλει τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους. Ακόμα και τα προγράμματα ΕΣΠΑ που υπάρχουν – για όσο διάστημα θα διαρκούν – και πάλι δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών.
Δυσβάστακτο παραμένει και το οικονομικό βάρος που επωμίζονται οι γονείς που συνεχίζουν να καταβάλλουν μεγάλα τροφεία και επιπλέον καλούνται να “συνεισφέρουν” σε έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν σε ορισμένους σταθμούς με ελλείψεις σε βασικά είδη (χαρτιά, είδη καθαρισμού). Ωστόσο αυτό δεν μπορεί αντικειμενικά να συνεχιστεί καθώς όλοι μας, εργαζόμενοι και άνεργοι, έχουμε ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις αντιλαϊκές πολιτικές που τα τελευταία χρόνια μας χτυπούν ανελέητα και φαίνεται ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.
Σοβαρό είναι επίσης το ζήτημα με την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που δίνεται στους παιδικούς σταθμούς, το οποίο αντιμετωπίσαμε την προηγούμενη χρονιά και φαίνεται πως ούτε φέτος θα λυθεί οριστικά, καθώς η έλλειψη χρημάτων και δαιδαλώδεις διαδικασίες των “διεθνών διαγωνισμών” καθυστερούν την έγκαιρη προμήθεια των πρώτων υλών.
Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε την προβλεπόμενη -από το μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- περαιτέρω μείωση των κοινωνικών δαπανών αλλά και την επίθεση που θα δεχτεί το εισόδημα όλων μας από τη νέα φοροεπιδρομή που ετοιμάζουν, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η νέα χρονιά θα είναι ένας Γολγοθάς για εμάς και τα παιδιά μας.
Σε όλα αυτά πρέπει να δοθεί αγωνιστική απάντηση.
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ.
Η απάντηση μας πρέπει να είναι συλλογική και οργανωμένη.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1Η ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 10.30 Π.Μ. ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (Πατησίων 252 – Πλ. Κολιάτσου)
Στο χτύπημα των δικαιωμάτων μας κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του.
ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ
Απαιτούμε:
·                    Σύγχρονους,  ασφαλείς,  δημόσιους  και  δωρεάν  βρεφικούς  και  παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
·                    Κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών - Να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις.
·                    Επαρκή και ποιοτική σίτιση.
·                    Προσλήψεις  μόνιμου  παιδαγωγικού  και  βοηθητικού  προσωπικού
·                    Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·                    Κρατική χρηματοδότηση για την διεύρυνση του δικτύου των βρεφικών και παιδικών σταθμών  με  αξιοποίηση  και  διαμόρφωση  κατάλληλων  κτιρίων ιδιοκτησίας του Δήμου ή άλλων κρατικών οργανισμών
·                    Κτίσιμο νέων παιδικών σταθμών στα ήδη υπάρχοντα οικόπεδα ιδιοκτησίας του ΔΒΑ και δέσμευση χώρων όπου χρειάζεται, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΔΒΑ


        Η  προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: