Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Επιστολή του συλλόγου προς το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας με προβλήματα που έχουν καταγγείλει γονείς. Θα γίνει και παρέμβαση σε συνεδρίαση του ΔΣ του Βρεφοκομείου.

   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
         Έτος Ίδρυσης 2012 - Αριθμ. Πρωτοδικείου 175239/2012 
syllogosgonewnpaidikwnstathmwn.blogspot.gr, sulvrefath@gmail.com
 
                      ΚΟΙΝ.: ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


 ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

 Με την έναρξη λειτουργίας των παιδικών σταθμών καταγράφονται προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι γονείς κι οι κηδεμόνες των παιδιών που βρίσκονται στους σταθμούς του Βρεφοκομείου Αθηνών, για τα οποία απαιτούμε απαντήσεις και λύσεις:
  • τα τροφεία που επιβάλλονται είναι υπέρογκα που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 100 ευρώ το μήνα ή τα 135 ευρώ για δύο παιδιά, και οι περισσότεροι από μας δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Σα να μην έφτανε αυτό, στις αναμενόμενες καθυστερήσεις που υπάρχουν για την πληρωμή τους μηνιαίως, ερχόμαστε αντιμέτωποι με επιστολές που μας απειλούν με διαγραφή των παιδιών μας αν δεν «τακτοποιηθούμε»!
  • Κι ενώ κάποιοι από μας στη δεύτερη φάση διαλογής του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ γίναμε δεκτοί τον Οκτώβρη και παραμείναμε στον παιδικό σταθμό του Βρεφοκομείου Αθηνών, που είχε ξεκινήσει το παιδί μας, μας ζητείται να καταβάλλουμε τα τροφεία του Σεπτεμβρίου! Δηλαδή, ενώ στο Βρεφοκομείο θα καταβληθούν 2.500-3.000 ευρώ για όλο το έτος από το ΕΣΠΑ, μας ζητείται να καταβάλλουμε και τα τροφεία του Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που αν δε γινόταν αυτό, το Βρεφοκομείο θα λάμβανε περίπου 1.100 ευρώ για όλο το έτος μέσω των μηνιαίων τροφείων! Η διαφορά είναι τεράστια και αποδεικνύεται ότι προκειμένου να έχει περισσότερα έσοδα το Βρεφοκομείο, δε λογαριάζει τίποτα....
  • Η προβλεπόμενη αναλογία παιδιών - παιδαγωγικού προσωπικού είναι μεγάλη, προσαρμοσμένη προφανώς στον στόχο για «εξοικονόμηση» και λιγότερες προσλήψεις. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν πάντα τα περιθώρια για τον απαιτούμενο εξατομικευμένο χρόνο για κάθε παιδί, δεν καλύπτεται πλήρως η ανάγκη για ολοκληρωμένη προσχολική αγωγή και ατομική φροντίδα, παρά τις προσπάθειες και τις καλές προθέσεις του προσωπικού. Υπάρχει ο κίνδυνος ατυχημάτων ή ελλιπούς δραστηριότητας των παιδιών. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις, όπου δεν τηρείται ούτε καν αυτή η -πίσω από τις ανάγκες- προβλεπόμενη αναλογία και αντιστοιχούν 2 παιδαγωγοί για 20-25 παιδιά σε βρεφικό τμήμα! Όπως είναι κατανοητό αυτό οδηγεί σε εξάντληση τους εργαζόμενους παιδαγωγούς και δυσχεραίνει το παιδαγωγικό τους έργο. 
Η τεράστια έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες – και κύρια στο παιδαγωγικό προσωπικό- έχει ως αποτέλεσμα σ’ αυτή την τρυφερή ηλικία που βρίσκονται τα παιδιά μας, να μην εμπλέκονται με σταθερά πρόσωπα, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη. Η εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων εργαζομένων στο βοηθητικό προσωπικό, δε βοηθάει στο να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους, σε αυτό τον ευαίσθητο εργασιακό χώρο.

  • Αδυνατούμε να δεχτούμε - από την ίδια μας την εμπειρία, αλλά και από επιστημονική προσέγγιση- ότι ένα παιδί από 2 έως 5 ετών δεν έχει ανάγκη για ύπνο ή έστω για χαλάρωση μέσα στη μέρα! Ακόμα και στα μεγαλύτερα παιδιά του Νηπιαγωγείου το Υπουργείο Παιδείας στον κανονισμό που έχει αποστείλει, προβλέπει 1 ώρα χρόνο χαλάρωσης το μεσημέρι (όπου το παιδί μπορεί και να κοιμηθεί), σε έναν υποτυπώδη εξοπλισμό. Πως γίνεται ένα παιδί 2 1⁄2 ή 4 ετών να αντέχει περισσότερο; Προφανώς αυτό γίνεται στο πλαίσιο της εξοικονόμησης κονδυλίων και χώρων, εις βάρος της ανάπτυξης των παιδιών μας.
  • Σε ορισμένους σταθμούς μας ζητείται, οι γονείς και οι κηδεμόνες να συνδράμουμε με διάφορα αναλώσιμα, όπως υλικά χειροτεχνίας, μωρομάντηλα, πάνες, γάντια μιας χρήσεως κ.α., αλλά και με εξοπλισμό. Δηλαδή πάλι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για τη λειτουργία του σταθμού – εκτός από τα τροφεία - ενώ θα έπρεπε όλη η φροντίδα να παρέχεται δωρεάν. Επίσης για να παρακολουθήσουν τα παιδιά μας κάποια θεατρική παράσταση ή άλλη δραστηριότητα, μας ζητείται να καταβάλλουμε το αντίστοιχο χρηματικό τίμημα, λες και δεν είναι η δραστηριότητα αυτή αναπόσπαστο μέρος της δημιουργικήςαπασχόλησης και της κοινωνικοποίησης των παιδιών μας, αλλά θεωρείται πολυτέλεια για όσες οικογένειες μπορούν να πληρώσουν!
  • Σε κάποιους σταθμούς ζητείται οι γονείς να φέρνουν, και με ευθύνη τους να διατηρούν καθαρά, τα κλινοσκεπάσματα που χρησιμοποιούνται για τον ύπνο των βρεφών, ενώ θα έπρεπε να είναι αποκλειστική ευθύνη του Βρεφοκομείου.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ!

Και συγκεκριμένα, τι μέτρα θα λάβετε:
1. για την κατάργηση των τροφείων. Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού και θα πρέπει να εξασφαλίζεται και να παρέχεται εντελώς δωρεάν.
2. για να διεκδικήσετε, ώστε τα κονδύλια από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ να
εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό
και από κει να διατίθενται στην επαρκή χρηματοδότηση της προσχολικής αγωγής, για την ίδρυση περισσότερων δημόσιων παιδικών σταθμών σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές, τον επαρκή εξοπλισμό τους και την πρόσληψη του απαιτούμενου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού. Η εξατομικευμένη διάθεση των voucher στους γονείς, οδηγεί στη διοχέτευση κονδυλίων και χρηματοδότηση και ιδιωτικών παιδικών σταθμών.
Επίσης οδηγεί σε διαχωρισμό των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, καθώς
προτάσσονται στη διαλογή τα παιδιά που έχουν γίνει δεκτά στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ (ΕΣΠΑ), για να χρηματοδοτούνται οι σταθμοί μ’ αυτό τον τρόπο, μένοντας «εκτός» εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο.
3. για να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις εγγραφών που έχουν κατατεθεί και να μην μείνουν παιδιά «εκτός» (επιλαχόντα και εκπρόθεσμες αιτήσεις).
4. για την αύξηση των θέσεων στα βρεφικά τμήματα, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη υποδομή, και το απαιτούμενο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.
5. για τη μη καταβολή των τροφείων του Σεπτεμβρίου των παιδιών που έχουν γίνει δεκτά στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ τον Οκτώβρη.
6. για την απαιτούμενη αύξηση του παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, με προσλήψεις μόνιμων και με πλήρη δικαιώματα εργαζόμενων.
7. για την εξασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού και χώρων για τον ύπνο όλων των παιδιών.
8. για να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν υλικά και δραστηριότητες για τη λειτουργία των σταθμών και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.
9. για την εξασφάλιση επαρκών κλινοσκεπασμάτων, τα οποία να καθαρίζονται με ευθύνη του Βρεφοκομείου.
10. Τέλος με βάση την υπ’ αριθ. Υ1α/Γ.Π.ΟΙΚ.76785 (ΦΕΚ 3758) υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 25-10-17, προβλέπεται ότι το γάλα που καταναλώνεται από τα παιδιά μας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, πρέπει να είναι φρέσκο. Τι προτίθεστε να κάνετε για την εφαρμογή αυτής και την αντικατάσταση του συμπυκνωμένου γάλακτος (εβαπορέ) από φρέσκο;

Για όλα τα παραπάνω θέλουμε απαντήσεις εγγράφως, αλλά και κατά την παράσταση του Συλλόγου μας στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Συνάδελφοί γονείς και κηδεμόνες,

την ώρα που γύρω μας χορεύουν τα δις και η κυβέρνηση λανσάρει το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης», θεωρείται «δίκαιο» η λαϊκή οικογένεια να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη- τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για την οικογένεια- προσχολική αγωγή των παιδιών της.
Ούτε ένα ευρώ επιπλέον από την τσέπη μας! Τα έχουμε πληρώσει πολλαπλά μέσω της κάθε λογής δυσβάσταχτης φορολογίας μας.
Συσπειρωμένοι στο Σύλλογο μας να διεκδικήσουμε αυτά που ανήκουν στα παιδιά μας!                                                                                                                                                                                             
                                                                                                         1-11-2017