Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 6 Μ.Μ.

Φίλοι γονείς
Την Τρίτη 12 Απριλίου, αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΔΣ του ΔΒΑ και κατέθεσε υπόμνημα (δείτε το παρακάτω) για μία σειρά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.
Οι απαντήσεις που πήραμε από την πρόεδρο του ΔΒΑ, κάθε άλλο παρά μας καθησύχασαν, καθώς επιβεβαίωσαν τους φόβους μας ότι στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα προστίθενται συνεχώς και νέα, ενώ η νέα χρονιά θα φέρει μαζί της μεγάλους κινδύνους ακόμη και για την ίδια την ύπαρξη των σταθμών.
Με στόχο την αναλυτική ενημέρωση των μελών μας για τα ζητήματα που θέσαμε και τις απαντήσεις που λάβαμε από την πρόεδρο του ΔΒΑ, αλλά και την συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα σας καλούμε σε ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ το ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 6 Μ.Μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων (Πατησίων 252, Πλ. Κολιάτσου)

                    ΥΠΟΜΝΗΜΑ
            Προς την Πρόεδρο και το ΔΣ του ΔΒΑ

Αξιότιμοι κ. Πρόεδρε και μέλη του ΔΣ
Με το παρόν υπόμνημα, ο Σύλλογός μας, που εκπροσωπεί εκατοντάδες γονείς παιδιών που φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ευθύνης του Δημοτικού Βρεφοκομείου, επανέρχεται στις ανησυχίες αλλά και τις θέσεις που εξέφρασε για μία σειρά ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των σταθμών, στην τελευταία μας συνάντηση στις 16/12/2015 και θέτει και ορισμένα επιπλέον θέματα, που προέκυψαν από τότε.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα γίναμε δέκτες καταγγελιών από γονείς ότι τα γεύματα σερβίρονται με αρκετή καθυστέρηση, γεγονος που προκαλεί αρκετά προβλήματα, καθώς διαταράσσει το πρόγραμμα των παιδιών, ειδικά των βρεφών. Οι καταγγελίες προέρχονται από αρκετούς σταθμούς, κάτι που αυξάνει τις ανησυχίες μας ότι δεν ήταν κάποιο τυχαίο-μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά μία κατάσταση που θα παγιωθεί. Από αυτή την άποψη, απαιτούμε να γίνουν άμεσα οι ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.
Ταυτόχρονα παραμένουμε σε εγρήγορση για το ζήτημα της επαρκούς και ποιοτικής σίτισης για τα παιδιά, με δεδομένο ότι  το πρόβλήμα που αντιμετωπίσαμε πέρυσι, μπορεί να επανεμφανιστεί.
Μία άλλη καταγγελία που έγινε στο Σύλλογό μας, αφορά στην έλλειψη που υπάρχει σε χώρους -ακόμα και σε κούνιες- για τον ύπνο των βρεφών. Όπως μας μεταφέρθηκε, η εξήγηση που επιχείρησε να δώσει μία προϊσταμένη ήταν ότι “δεν προβλέπεται” από τον κανονισμό του ΔΒΑ, κάτι που αν ισχύει, είναι τουλάχιστον τραγελαφικό, μιας και η φυσική ανάγκη του βρέφους για ύπνο, φυσικά και δεν γνωρίζει από “κανονισμούς”...
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε φυσικά και τα χρονίζοντα προβλήματα, που θέσαμε και σε προηγούμενο υπόμνημά μας, όπως το μείζον ζήτημα των υποδομών των σταθμών. Τα παιδιά εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε ορισμένους σταθμούς που στερούνται ακόμη και των βασικών, όπως αύλιοι χώροι, ενώ εκεί όπου υπάρχουν τέτοιοι, υπάρχουν περιπτώσεις που προκύπτουν σημαντικοί κίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών.
Επίσης, οι γονείς εξακολουθούν να καλούνται να «συνεισφέρουν» σε έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν σε ορισμένους σταθμούς, από βασικά είδη υγιεινής μέχρι εορταστικές εκδηλώσεις. Γι'αυτό επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας, να σταματήσει η επιβάρυνση των γονιών και το κόστος να το αναλάβει εξ ολοκλήρου ο προυπολογισμός του ΔΒΑ.
Συνεχής είναι η ανησυχία μας και για το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην πρόσληψη των συμβασιούχων με αποτέλεσμα να αργεί πολύ η έγκριση των νέων αιτήσεων. Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι η πρόσφατη καθιέρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων, παρότι είναι θετική κίνηση, δεν απαντά ούτε στο ελάχιστο στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Γνωρίζουμε ότι για να δοθεί λύση σε όλα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται μόνο η καλή διάθεση του ΔΣ, αλλά κυρίως η ουσιαστική ενίσχυση των δομών πρόνοιας από τον κρατικό προυπολογισμό, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η διεύρυνση του δικτύου των βρεφικών και παιδικών σταθμών.
Ξέρουμε επίσης ότι για να γίνουν αυτά, χρειάζεται η συσπείρωση και ο οργανωμένος αγώνας του γονεϊκού κινήματος, με επίκεντρο τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών μας για ποιοτική, σύγχρονη, επιστημονικά σχεδιασμένη προσχολική αγωγή.
Ως Σύλλογος διεκδικούμε:
  • Σύγχρονους,  ασφαλείς,  δημόσιους  και  δωρεάν  βρεφικούς  και  παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
  • Κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών - Να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις.
  • Προσλήψεις  μόνιμου  παιδαγωγικού  και  βοηθητικού  προσωπικού
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επαρκή και ποιοτική σίτιση.
  • Κρατική χρηματοδότηση για την διεύρυνση του δικτύου των βρεφικών και παιδικών σταθμών  με  αξιοποίηση  και  διαμόρφωση  κατάλληλων  κτιρίων ιδιοκτησίας του Δήμου ή άλλων κρατικών οργανισμών

                                Αθήνα, 11 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: